Ha egy se veled, se nélküled kapcsolat nem enged továbblépni

Írta: Király Eszter
2019 január 08

Én nem hiszek a se veled, se nélküled kapcsolatokban. Ezekben a széthulló, majd ideiglenesen újra összekapaszkodó liezonokban nincs érzelmi biztonság, mert nem azt kapom, amit szeretnék és nem úgy tisztelnek, ahogyan az jó lenne. Mégis beszippant, körülfonja a testem, rabolja a hitemet, az időmet, és az önbecsülésemet, és egyre kényelmetlenebbül érzem magam ebben a szeretetlen kötelékben, mert hol fojtogat, és a torkomat szorítja, hol pedig édes-mézes, pillanatnyi boldogságot hozó nedűjében fürdet.

Mégis az igényeimről, vágyaimról nincs bátorságom nyíltan beszélni, nem szabok határokat, nem mondok nemet, és így lassan bezárulok, mint a kagylóhéj, beáll közöttünk a csend, a dermedt kommunikáció. A másik embert nem érdekli, mi lenne a jó nekünk, kettőnknek a változtatáshoz, hogy végre ne egy félig kapcsolatban vergődjünk, de a továbblépéshez én sem vagyok elég erős. Gúzsba köt, megbetegít ez a viszony, de benne maradok félelemből, kényelemből, gyávaságból, mert ki tudja, talán még rosszabb jön ezután, így ebben az érzelmi igénytelenségben vegetálok tovább. Egyre többet invesztálnék, és ádázul átlépném a kapcsolat beszűkült határait, minőségi időt, figyelmet, kedves szavakat, beszélgetést, intimitást, egymásra figyelést, igazi érzéseket várnék. Ha csupán „átszállok” egy másik kapcsolatba ettől várva a megoldást, akkor megoldódik bármi is? Sajnos pontosan az előző kapcsolat lezáratlansága teszi vakvágányra az újat.

A se veled, se nélküled viszonyokban gyakran a szex az összetartó erő, ám a két ellentétes személyiség merőben ütközik. Ezért különösen hevesek és szélsőségesek a viták. A drámai összeveszések és nagy kibékülések sorozata évekig is eltarthat, majd lassan elillan a szenvedély, és valamelyikünk életében megjelenik egy harmadik. Számos terapeuta osztja a véleményt, igenis jelentősége van annak, hogy az ismerkedés időszakában mikor történik az első szex. Az első szeretkezések után, a szerelem kezdeti bódult, euforikus, fantázia által vezérelt lebegésében sem időt, sem teret nem érzékelünk, a másik ember valódi énje rejtve marad, egy pozitív tulajdonságokkal felruházott ideált látunk. Ebben az összeolvadó, szimbiózis szerelem szakaszban legyünk óvatosak, sok pozitív torzítás színezi a másikról alkotott képet. A szex során felszabaduló oxitocin, a szerelemhormon, vagy kötődést elősegítő hormon erős kapcsot képes létrehozni, ami pozitívan torzítja a másik ember valódi észlelését, a hibákat, zavaró dolgokat csökkenti, vagy elfogadhatóvá zsugorítja, míg az erényeket felnagyítja. Idő kell, hogy reálisan lássuk. Ha túl korán történik az első szex, akkor ez képes az esetleges problémákról teljesen elterelni a figyelmet, ami pontosan annak az esélyét csökkenti, hogy kiderüljön, összeillik-e két ember, vagy sem. Egy idő után hiába látjuk, hogy nincs dolgunk egymással, nem együtt akarjuk leélni az életüket, de az erős, intenzív, szenvedélyes kapcsolódás már létrejött, képtelenek vagyunk szakítani. A drámai, extrém módon elhúzódó szakítási történeteknek, a se veled, se nélküled viszonyoknak ez a legmérvadóbb okozója. Nagyon fontos lenne ezért, hogy engedjük az induló párkapcsolatot végig haladni a fejlődési szakaszokon, miközben a szó átvitt értelmében megtanuljuk egymást.

Egy se veled, se nélküled viszony nem döntés, hanem egy bármikor feladható lehetőség. A folyamatos összeveszések, grandiózus kibékülések, költözködések, nagy visszahurcolkodások mind ezt a tényt bizonyítják, hiszen egy komolyabb konfliktusnál újra és újra felmerül a kérdés, hogy mit is keresünk egymás mellett. Felemészt, megöl ez a héjanász, előkerül a kapcsolat megkérdőjelezése. Pedig az elköteleződés a másiknak való feltétel nélküli, teljes önátadást jelenti, minden nehézségével, örömével, közeledésével, távolodásával, a jó és kevésbé jó folytonos körforgásával, dinamikájával.

Ezt a fajta elkötelezettséget igazi döntés nélkül nem lehet eljátszani, nem lehet félig benne lenni, hogy bármikor kiszállhassak. Mert vagy teljesen átadom magam, vagy nem. Aki valóban el akar köteleződni, annak nem lehet B terve. Nem töri a fejét szökési terveken, menekülési útvonalakon, és nem félelemből, gyávaságból, vagy kényelemből marad benne a kapcsolatban.

Ássunk a lelkünk mélyére. Talán önmagunknak sem merjük beismerni, hogy csupán időrablói vagyunk egymásnak; nem a megfelelő ember van mellettünk, így képtelenek vagyunk megállapodni. Elvagyunk együtt, de valamicskét mindig megtartunk önmagunkból, például a jövőképünket, amiben nem biztos, hogy szerepel a másik ember. Használjuk egymást magány ellen, és a megfelelő szexuális komfortérzet biztosítására. Szükségleteinket néha tényleg párkapcsolatnak álcázzuk: az anyagi jólétet, az érzelmi és szexuális biztonságot, a minőségi életszínvonalat, a közös vállalkozást szépen becsomagoljuk az együttlét színes selyempapírjába, még masnival is átkötjük, hagy lássa a külvilág a külcsínt. Pedig egy érzelmileg érett szerelemben nem létezik érdek, sem anyagi, sem másmilyen.

egyéni konzultáció - Király Eszteregyéni konzultáció - Király Eszter

Meddig tart a kapcsolatunk könyv - Király EszterMeddig tart a kapcsolatunk könyv - Király Eszter

Kapcsolat

Írj nekem!Kérem írja be a helyes választ:anyelfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!